Sadece kabuğunu ye! Etkilerini görünce gözlerinize inanamayacaksınız…
Limon sıklıkla tüketilen ve mutfaklardan eksik edilmeyen narenciye meyvelerinden biridir.
Tadıyla damağa hoş gelmesinin yanı sıra sağlığa da olumlu etkileri olması nedeniyle bu kadar sık kullanılmasının sebeplerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Peki, genellikle çekirdeğinden tüketilen limonun kabuğunun da posası kadar değerli ve şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?
Yazımızı okuduktan sonra limonun hiçbir parçasını çöpe atmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bakalım limon kabuğunun faydaları neler…
Besin maliyeti yüksek
Kabuğunun az miktarda tüketilmesi bile son derece besleyicidir. Limon kabuğu ağır lif ve C vitamini içerir.
Ayrıca kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından da oldukça zengindir. D-limonen bileşiği limonlara karakteristik aromasını verir ve kabuğunda yoğun olarak bulunur.
Ağız sağlığı için önemlidir
Bakteriler ciddi diş eti enfeksiyonlarına neden olur. Ağız sağlığı ciddiye alınmazsa her türlü bakteriye açık hale gelebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir.
Limon kabuğu, güçlü antibakteriyel özelliği ile ağızda oluşabilecek her türlü bakteriyi yok etme gücüne sahiptir.
Bu özelliği sayesinde ağızda herhangi bir enfeksiyon oluşması durumunda rahatsızlığı etkili bir şekilde azaltır.
Elbette ne kadar sağlıklı olursanız olun doktor kontrolünde ilerlemenizin uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Yüksek antioksidanlar
D-limonen ve C vitamini açısından zengin olan limon kabuğu aynı zamanda antioksidan bakımından da zengindir.
Bu antioksidanların alımı kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların azaltılmasında etkili bir role sahiptir.
Bazı deneyler limon kabuğunun diğer narenciye meyvelerinden daha güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.
Bağışıklığı güçlendirir
Limon kabuğu içerdiği flavonoidler ve C vitamini ile bağışıklığı güçlendirmede başarılıdır.
Bağışıklığı güçlendirmenin çeşitli yolları olsa da en az miktarda limon kabuğu tüketmek bile bağışıklığınıza büyük katkı sağlar.
Kalp sağlığı iyileşiyor
Kalpten kaynaklanan yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite günümüzde en sık ölüme yol açan hastalıklar arasında yer alıyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda limon kabuğu tüketimi bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
Limon kabuğu içerdiği D-limonen ile kan şekerini ve kötü kolesterolü azaltır.
Safra taşlarını tedavi eder
Limon kabuğunun içerdiği D-limonen sertleşerek safra kesesindeki taşlara etki ederek safra sorunu yaşayanların rahatsızlıklarını hafifletir.
Not:
Yukarıda paylaştığımız bilgiler doğru olsa da düzenli olarak tükettiğiniz besinleri doktor kontrolünde tüketmeniz tavsiye edilir.
Sağlıklı kal!