Haber

Hayvancılıkla Uğraşan Kahramanmaraşlı Depremzedeler: “Yeterince Yem Dağıtmadılar”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, afet bölgelerinden Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesini ziyaret etti. Hayvancılıkla uğraşan depremzede, “Yeterli yem dağıtmadılar. Hayvanlarıma 8 çuval yem verdi. Sabah akşam beslersem 8 gün oluyor. verilen yaz üretemez.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, afet bölgelerinden Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesini ziyaret etti. Gürer ve Tanal, hayvancılıkla geçimini sağlayan depremzede İsmail Güngör ile sohbet ederek sorunlarını dinledi.

İlgili Makaleler

Mahmut Tanal, daha önce depremin olduğu köyleri ziyaret ettiğini belirterek, “Burada hayvancılık yapanlar kendi çadırlarını kuruyor” dedi.

Ömer Fethi Gürer, depremzede Güngör’e, “Evin gitti, hayvanları buraya getirdin. Çadırı kendin mi yaptın?” Güngör, “Bu çadırı kendi imkanlarımız ile getirdik. Devlet değil, Kayseri’de sanayiye yaptırdım. Daha çıkaramadığım hayvanlarım var. Yem ihtiyacımız da var. Hayvanlar” diye yanıt verdi. çığlık atıyorlar.”

“YETERLİ YEM DAĞITMADILAR”

Tanal tarafından sorulduğunda, “Normalde insanlardan kaçan koyunlar, hiç hata yapmadan bize gelirler. Açlıktan mı?” Güngör, “Bırakırsam yiyecek arar” yanıtını verdi.

Tanal’ın sorusu üzerine “Yem dağıtıldı deniyor, yeterli yem var mı?” Güngör, “Yeterli yem dağıtmadılar. Hayvanlarıma 8 çuval yem verdi. Hayvanları sabah akşam beslersem 8 gün oluyor. Verilen yemle yaz olmuyor” dedi.

“GİTTİĞİMİZ HER KÖYÜN ÖNCELİKLİ BİR YEM SORUNU VAR”

Gürer, “Hayvanların gelişebilmeleri için beslenmeleri gerekiyor. Oğlakların veya kuzuların doğum sonrası gerginlikten dışarı atıldığını ve artık yaşayamadığını yerinde gördük. İşte hayvancılık yapan arkadaşımızın mağduriyeti. Yemleme sorun mutlaka çözülmeli.Gittiğimiz her köyde yem önceliklidir.Bir sorun var. Canlar gidiyor, acı var ama hayat devam ediyor. Hayat devam ettikçe besi hayvanlarımız bizi yaşatmaya çalışıyor. Bu köy de önemli kayıplar veren bir köy, 200’den fazla ölümün meydana geldiği bir köydeyiz” dedi.

“HAYVANCILIK DESTEKLENMEZSE BU İNSANLAR BURADA KALMAYIN”

Tanal ise, “Üstelik insanlarımızın bu köylerden göç etmemesi için devletin burada hayvancılık ve çiftçilikle uğraşanlara daha fazla takviye yapması gerekiyor. İnsanlar göç etmesin. Dolayısıyla bu göç de cabası” dedi. Tahlil değil, çare değil. Deva burada vatandaşlarımıza yardımcı olduğunu belirterek, “Mümkün olan imkanlar dahilinde destek verebilmek. Burada hayvancılık desteklenmezse bu insanlar burada kalmaz. Bu insanlar hayvanları yüzünden burada kalmışlar” dedi.

“Sütte de kesinti var”

İsmail Güngör, “Yavrularını doğurabilmeleri için beslenmeleri gerekiyor. Yavruları onlardan süt içemez. Yavruları gelişsin diye annelerine destek olacağız, bakacağız. Beyin sarsıntısından etkilendiler, bazıları yavrusuna bakmıyor, sütten kesme de var.”

Son olarak Gürer, “Bölgeden göç önlenmeli, bu hayvanları besleyerek ve besleyerek kaybınız karşılanana kadar hayvancılık desteklenmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu